2023. március 26., vasárnap

Ombudsmani panasz betiltott posztolásért

A Lánglovagok Egyesület az alapvető jogok biztosához fordult, miután tudomására jutott, hogy Pest megye egy részén korlátozták a hivatásos tűzoltók véleménynyilvánítási szabadságát. A tűzoltóknak aláírásukkal kellett igazolniuk annak a vezetői utasításnak a tudomásulvételét, miszerint egy bizonyos internetes oldalon nem posztolhatnak.

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, a tűzoltókra vonatkozó szolgálati törvény pedig nem ad lehetőséget egy ilyen generális tiltásra, sőt, kimondja, a véleménynyilvánítás elfojtása joggal való visszaélésnek minősül.

A Lánglovagok Egyesület arra kéri az ombudsmant, vizsgálja meg, hogy az országos katasztrófavédelmi főigazgató, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók vagy bármely katasztrófavédelmi vezető mikor és milyen tartalommal élt olyan intézkedéssel, utasítással, paranccsal – akár írásban, akár szóban – amely arra irányult, hogy a hivatásos tűzoltók valamely internetes fórumon, közösségi oldalon hozzászólást egyáltalán ne írjanak.

További információ és a beadvány letöltése

Továbbiak a tartalomból

Ajánló

- Szakmai partner -spot_img