2024. április 25., csütörtök

Javaslat a tűzvédelmi szakvizsgáról szóló rendelet módosítására

A Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentésben fordult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy kezdeményezze a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet módosítást.

A Lánglovagok Egyesület szerint a gyakorlatban az tapasztalható, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet által előírt üzemeltetői ellenőrzéseket vagy el sem végzik, vagy ha nem tűzvédelmi szakember által történik, akkor rendkívül szakszerűtlen, illetőleg a dokumentálása sem megfelelő.

Indokolt lenne az üzemeltetői ellenőrzés végzését tűzvédelmi szakvizsgához köti. A tanfolyam lehetőséget ad az üzemeltetői ellenőrzéssel érintett tűzvédelmi eszközök, berendezések, egyéb műszaki megoldások általános megismerésére, az üzemeltetői ellenőrzés módjának és dokumentálásának megtanulására. A tűzvédelmi szakvizsga kötelezővé tétele ráadásul sokkal egyértelműbbé tenné, mikor rendelkezik valaki az ellenőrzés megfelelő végrehajtásához szükséges ismeretekkel.

A Lánglovagok Egyesület azt is javasolja, hogy az 5. foglalkozási ág legyen kiterjesztve a tűzoltó vízforrás javítását végzőkre, a 13. foglalkozási ág a füstmentesítésre, a biztonsági világítás és irányfények felülvizsgálata, karbantartása, javítása pedig indokolt új foglalkozási ágként való bevezetésként.