2023. március 26., vasárnap

Javaslatok a szén-monoxid-mérők kapcsán

Megakadályozná a nem megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők felszerelését a Lánglovagok Egyesület. Ennek érdekében a szén-monoxid-érzékelők fogyasztóvédelmi adatbázisának létrehozását, és a forgalmazás szigorítását javasolja a belügyminiszternek a közhasznú szervezet.

A Lánglovagok Egyesület felhívja a figyelmet, hogy a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése esetén egyes közösségi intézményekben – például bölcsődékben, óvodákban, iskolákban jelenleg is jogszabály által meghatározott műszaki követelményeket teljesítő szén-monoxid-érzékelő használható, ám a kéményseprők nem tudják kétséget kizáróan ellenőrizni a megfelelő vészjelző meglétét. Ez azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vezetett adatbázissal orvosolható lenne.

A Lánglovagok Egyesület azt is kéri a belügyminisztertől, vizsgálja meg annak szükségszerűségét, hogy Magyarországon kizárólag olyan szén-monoxid-mérők kerülhessenek forgalomba, melyek igazoltan megfelelnek a 12/2014. (II. 21.) BM rendelet követelményeinek. Az egyesület úgy véli, a szigorítással jelentősen csökkenhet azon vészjelzők száma, melyek nem megfelelő működés okán csupán hamis biztonságérzetet keltenek.

Továbbiak a tartalomból

Ajánló

- Szakmai partner -spot_img