2024. április 25., csütörtök

Feltérképezzük a kocsifecskendők lelőhelyeit

Ismét egyedülálló kezdeményezésbe fogott a Lánglovagok Egyesület. A tűzoltók jelképévé vált, egyben a tűzoltóság fejlődésének mérföldkövének számító kocsifecskendők lelőhelyeit térképezik fel a közhasznú szervezet tagjai. A Lánglovagok.hu tűzoltóportálon elérhető gyűjteményben a közterületen kiállított kocsifecskendők láthatók képpel, címmel, koordinátával.

A fecskendők feltalálása a 17. századra nyúlik vissza. A lóvontatású, kézi meghajtású fecskendőket Magyarországon a 19. század elején kezdték gyártani, főként harangöntő-, rézműves- és kovácsmesterek. Az évtizedek haladtával készült például egyszerű gólyanyakú fecskendő, nyomótömlős kocsifecskendő, süllyesztett medencéjű kocsifecskendő.

Két évvel ezelőtt a Lánglovagok Egyesület – mely az adó 1 százalékát is fogadhatja – a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló szobrok képeit kezdte összegyűjteni. Az adatbázis jelenleg ötven helység több mint hetven szobrát tartalmazza. A Szent Flórián-szobrok és a kocsifecskendők gyűjteményét bárki gazdagíthatja, a szerkesztők várják a segítséget.